Stratili vaše perleťové zuby lesk vinou zašednutých alebo žltých škvŕn? Škvrny na zuboch sa môžu objaviť s vekom, ale niektoré bežné potraviny, nápoje a dokonca aj ústne vody môžu spôsobiť nepríjemné zafarbenie zubov. Niektoré prostriedky vám môžu pomôcť vybieliť zuby a vyhýbanie sa látkam, ktoré zuby farbia, môžu zas zastaviť ich ďalšie zafarbenie. Použite tieto tajomstvá belších zubov a obnovte svoj žiarivý úsmev.
Povrchových škvŕn sa možno dokážete zbaviť aj sami. Viaceré domáce produkty na bielenie zubov – súpravy, pásiky, zubné pasty a výplachy môžu škvrny zosvetliť. Existujú dokonca aj staromódne prostriedky, ktoré môžete vyskúšať. Prípravky na bielenie zubov dostupné na pultoch drogérií používajú na zosvetlenie žltých zubov jemné bielidlo. Zubné pasty používajú abrazíva a chemikálie na odstránenie povrchových škvŕn. V prípade hlbokých škvŕn budete možno potrebovať pomoc zubára.
Súprava na domáce bielenie zubov obsahuje karbamid peroxid, bielidlo, ktoré dokáže odstrániť hlboké aj povrchové škvrny a v skutočnosti mení prirodzenú farbu zubov. Ak máte zuby zafarbené od kávy, môže vám táto súprava na bielenie zubov pomôcť. Pri niektorých súpravách nanesiete na povrch zubov gél na báze peroxidu (pomocou malej kefky). V iných súpravách je gél vo vaničke, ktorá sa vytvaruje podľa zubov. Tá sa musí nosiť denne (30 až 45 minút) počas týždňa alebo dlhšie.
Bieliace pásiky na zuby pomôžu zbaviť sa škvŕn na zuboch. Tieto pásiky sú veľmi tenké, prakticky neviditeľné a sú potiahnuté bieliacim gélom na báze peroxidu. Nosíte ich niekoľko minút denne počas týždňa alebo dlhšie. Výsledky sú viditeľné už po niekoľkých dňoch a vydržia najmenej rok. Výsledky s pásikmi nie sú také dramatické ako s bieliacimi súpravami, ale pásiky sa ľahko používajú a sú v podstate spoľahlivé.
Voľne predajné zubné pasty, gély a výplachy pomáhajú odstrániť niektoré povrchové škvrny. Mnohé z týchto výrobkov obsahujú jemné abrazíva, chemikálie alebo leštiace látky. Na rozdiel od bielidiel nemenia prirodzenú farbu zubov.
Niektorí ľudia stále dávajú prednosť starému domácemu prostriedku, ktorým je jedlá sóda a zubná kefka na šetrné domáce bielenie zubov. Aj niektoré potraviny, ako napríklad zeler, jablká, hrušky a mrkva, vyvolávajú veľké množstvo slín, ktoré pomáhajú odplavovať zvyšky jedla na zuboch. Žuvanie žuvačiek bez cukru pôsobí na čistenie zubov a tiež vyvoláva tvorbu slín. Bonusom všetkých týchto slín je neutralizácia kyselín, ktoré spôsobujú zubný kaz. Pri zuboch je viac slín všeobecne lepšie.
K bieleniu zubov pristupujte opatrne, ak máte veľa zubných dýh, bondingov, výplní, koruniek a mostíkov. Bieliaci prostriedok tieto vyrobené zuby nezosvetlí – to znamená, že budú vynikať medzi vašimi novo vybielenými prirodzenými zubami. V tomto prípade, aby ste sa prispôsobili svojim belším zubom, možno budete musieť preskúmať nové zubné úkony vrátane dýh alebo bondingu.
S pribúdajúcim vekom sa vonkajšia vrstva zubnej skloviny opotrebúva. Spodná vrstva, nazývaná dentín, je žltšia. Preto je dôležité snažiť sa v prvom rade zabrániť zafarbeniu zubov, najmä po bielení. Ak si dáte pozor na potraviny a nápoje, ktoré zuby zafarbujú, výsledky bielenia môžu vydržať až jeden rok. Príliš časté bielenie by mohlo spôsobiť, že zuby budú vyzerať priesvitne a modro, preto si nový úsmev budete chcieť starostlivo udržiavať.
Fajčenie nielenže že škodí vášmu zdraviu, ale je jedným z najväčších vinníkov zafarbenia zubov. Tabak spôsobuje hnedé škvrny, ktoré prenikajú do rýh a jamiek zubnej skloviny. Škvrny od tabaku sa dajú len ťažko odstrániť samotným čistením zubov. Čím dlhšie fajčíte, tým sú škvrny pevnejšie. Fajčenie tiež spôsobuje zápach z úst a zápal ďasien (ochorenie ďasien) a zvyšuje riziko vzniku väčšiny druhov rakoviny.
Existuje ďalší dôvod, prečo si dávať pozor na to, čo jete. Niektoré bežné potraviny môžu zmeniť farbu zubov. Tu je jednoduchý spôsob, ako zistiť, či za tým môže byť nejaká potravina: Všetko, čo môže zafarbiť biele bavlnené tričko, môže zafarbiť aj chrup, tvrdia stomatológovia. Zuby farbí napríklad káva. Ďalšími hlavnými vinníkmi sú nápoje ako čaj, tmavé limonády a ovocné šťavy. Tieto škvrny na zuboch vznikajú pomaly a s vekom sú výraznejšie.
Pohár červeného vína, brusnicového džúsu alebo hroznovej šťavy môže byť plný antioxidantov bojujúcich proti chorobám, ale tiež ľahko zafarbí zuby. To neznamená, že by ste sa ich mali vzdať, ale nezabudnite si po pití vypláchnuť ústa. A toto nie sú jediné potraviny, ktoré spôsobujú škvrny na zuboch, na ktoré si treba dávať pozor.
Svoju farbu na zuboch zanechávajú aj čučoriedky, černice a červená repa. Jedzte pre svoje zdravie a predchádzajte vzniku škvŕn na zuboch tým, že si zuby vyčistíte hneď po jedle a ústa si vypláchnete vodou.

Hoci všetky sladené nápoje sú pre zuby škodlivé, podľa jednej štúdie v časopise General Dentistry môžu byť niektoré energetické a špeciálne športové nápoje ešte horšie. Výskumníci zistili, že tieto nápoje – ako aj limonády vo fľašiach – môžu po dlhodobom používaní narušiť zubnú sklovinu. Výsledkom je tenká, až priesvitná sklovina a zafarbené zuby. Ako zabrániť takejto erózii zubov? Nepite tieto nápoje po dlhý čas.
Antibiotikum tetracyklín spôsobuje sivé zuby u detí, ktorých zuby sa ešte len vyvíjajú. Antibakteriálne ústne vody, ktoré obsahujú chlórhexidín alebo cetylpyridíniumchlorid, môžu tiež zafarbiť zuby. Niektoré antihistaminiká, antipsychotiká a lieky na krvný tlak spôsobujú sfarbenie zubov, rovnako ako železo a nadbytok fluoridu. Ak bielenie nepomáha, požiadajte svojho zubára o dentálny bonding, pri ktorom sa na zuby aplikuje materiál vo farbe zubov.
K udržaniu bielych zubov môže pomôcť jedna úplne jednoduchá stratégia: čistenie zubov. Čistite si zuby aspoň dvakrát denne. Ešte lepšie je čistiť si zuby po každom jedle. Čistenie zubov pomáha predchádzať vzniku škvŕn a žltnutiu zubov, najmä v oblasti styku s ďasnami. Elektrické aj sonické zubné kefky môžu byť pri odstraňovaní zubného povlaku a povrchových škvŕn na zuboch lepšie ako kefky tradičné. Nezabúdajte ani na zubnú niť a denne používajte antiseptickú ústnu vodu.
Navštevujte svojho zubára pre pravidelné prehliadky a profesionálne čistenie. Metódy abrázie a leštenia, ktoré zubári používajú, môžu odstrániť mnohé škvrny na zuboch spôsobené jedlom aj tabakom, ktorá sa vám domácimi postupmi odstrániť nepodarilo.