Úvod Telo 10 najzdravších druhov zeleniny a ich účinok na organizmus

10 najzdravších druhov zeleniny a ich účinok na organizmus

Zelenina je považovaná za jeden z najzdravších druhov potravín. Viete ale, čo presne zo zeleninovej záhradky je pre vás úplne najzdravšie?

Na rozdiel od ovocia, neobsahuje zelenina vysoké množstvo sacharidov a je tak vhodnejšia pre tých, čo bojujú s nadváhou či chcú len zhodiť nejaké to kilo.

Kapusta

Okrem vitamínu C, B, E a K je bohatým zdrojom vlákniny, ktorá priaznivo pôsobí na váš tráviaci systém a pomáha k rozpadu látok obsiahnutých v jedle. Je tak vhodná pre tých, ktorí majú ťažkosti s trávením. Taktiež znižuje objem cholesterolu v krvi a pomáha v boji s kardiovaskulárnymi ochoreniami. Zvyšuje celkovú imunitu organizmu a napomáha pri hojení rán a zápalov. Je tiež jedným z najbohatších zdrojov vápnika, ktorý hrá dôležitú úlohu pre zdravý stav zubov, kĺbov a kostí.

Špenát

Už Pepek námorník vedel, že konzumáciou konzervy šalátu získa silu a energiu a rozhodne sa nemýlil. Špenát neobsahuje veľa železa, to je mýtus. Obsahuje však vysoké množstvo kalcia, horčíka, zinku a selénu, ktoré zvyšujú obranyschopnosť organizmu a chránia ho pred nepriaznivými vplyvmi okolia. Navyše spomaľujú starnutie a podieľajú sa na posilnenie kostí a svalovej hmoty. Čerstvá šťava zo špenátu blahodarne pôsobí na zažívací trakt a zlepšuje vylučovanie (a na rozdiel od preháňadiel nedráždi črevá).

Mrkva

Je známa predovšetkým ako bohatý zdroj betakaroténu, ktorý je potrebný pre zdravý stav očí. Chráni však aj pred voľnými radikálmi, zmierňuje pocit nervozity. Pomáha pri kožných a pečeňových chorobách, žltačkách či črevných zápaloch. Rad štúdií tiež preukázal pozitívny vplyv betakaroténu pri liečbe rakoviny, ktorej vývoj môže zmierniť. Okrem iného znižuje aj cholesterol v krvi a chráni tak pred kardiovaskulárnym ochorením. Mrkvová šťava je doporučená nielen pri redukcii hmotnosti, ale aj ako prevencia pred radom civilizačných ochorení.

Brokolica

Brokolica neobsahuje žiadny tuk a len minimum sacharidov a je tak vhodná pri redukčných diétach. Vďaka vysokému obsahu vlákniny priaznivo pôsobí na tráviaci trakt, podporuje vylučovanie a potláča chuť na sladké. Tiež reguluje množstvo vylučovaného inzulínu do krvi. Obsiahnuté železo zas môže pomôcť v čase menštruácie, kedy je z tela vo veľkom množstve vyplavované  spolu s menštruačnou krvou. Brokolica je úspešným pomocníkom v čase, keď okolo nás vyčíňajú choroby, pretože obsiahnutý vitamín C zvyšuje celkovú obranyschopnosť organizmu. Vďaka obsahu draslíka znižuje krvný tlak a znižuje tak námahu, ktorá je na srdce vyvíjaná.

Ružičkový kel

Obsiahnutá vláknina napomáha lepšiemu tráveniu a vyprázdňovaniu a navodzuje pocit sýtosti. Vďaka vitamínu B1 pomáha v boji s depresiou, zlepšuje sústredenie a zvyšuje fyzickú výkonnosť. Vitamín B1 by rozhodne nemal chýbať v jedálničku tehotných a dojčiacich žien, užívateľov cigariet či alkoholu či ťažko pracujúcich ľudí. Konzumácia ružičkového kelu pomáha pri opuchoch, nadmernom zadržiavaní vody v tele, pri ochorení dnou a reumatizmom.

Hrach

Je bohatý na látky, ktoré podporujú zdravý stav svalov, posilňujú nervový systém a dodávajú telu energiu a vitalitu. Ide o výborný zdroj rastlinných bielkovín, ktorý ocenia najmä vegetariáni, vegáni a športovci. Ďalej obsahuje vitamín C (posilňovanie imunity), karotény (dobrý stav slizníc), vitamíny skupiny B (zdravý stav pokožky a vlasov), horčík, vápnik, fosfor a rad ďalších potrebných minerálov.

Paradajka

Je plná vitamínu A a C. Obsahuje tiež dôležitý antioxidant a karotenoid lykopén, ktorý pôsobí proti voľným radikálom a napomáha psychickej a fyzickej regenerácii. Konzumácia paradajok pôsobí ako prevencia rakoviny a chráni pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. Obľúbené sú aj u športovcov, pretože zlepšujú výkon a činnosť svalstva. Taktiež chránia pred civilizačnými chorobami.

Špargľa

Vysoký obsah kyseliny listovej obsiahnutej v špargli podporuje správne fungovanie srdca, vyplavuje z tela škodliviny (pôsobí močopudne), pomáha pri reumatizme, bolestiach zubov a je tiež známa ako afrodiziakum. Je vhodná pri redukcii nadváhy, pretože má len minimum kalórií.

Paprika

Paprika, najmä tá farebná, obsahuje vysoké dávky vitamínu B a C, draslíka, horčíka, železa a ďalších minerálov. Blahodarne pôsobí na pleť, tráviaci systém, psychickú pohodu a spomaľuje starnutie. Vďaka zinku zlepšuje stav svalov, vlasov a nechtov. Vďaka obsahu kyseliny listovej sú odporúčané tehotným ženám, pretože pozitívne pôsobia na zdravý vývoj a nervovú sústavu plodu. Okrem podpory krvotvorby látky obsiahnuté v paprike tiež zlepšujú náladu a bojujú proti stresu. Rovnako je to nízkokalorická potravina vhodná pri redukčných diétach.

Cuketa

Vysoký obsah vitamínu A chráni bunky a napomáha ich zdravému rastu, zvyšuje imunitu a dodáva telu dostatok energie. Chráni aj pred pôsobením voľných radikálov. Obsah kalórií je veľmi nízky a tak ide o obľúbenú potravinu pri boji s nadváhou. Najviac zdravých látok si zachová vo svojom surovom stave, kedy ju možno pridať do zeleninových šalátov.

BEZ KOMENTÁRA

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Exit mobile version