Ako variť zdravé jedlá s menším obsahom tukov a kalórií
Ak chcete vo svojej strave obmedziť tuk a znížiť kalórie najlepšie je variť doma. Prípravou vlastných jedál máte pod kontrolou typ prísad v jedle a veľkosť porcií. Keď si však nedáte pozor, aj domáce jedlá môžu byť zbytočne kalorické.
Ak to myslíte so zdravou výživou vážne, je rozumné investovať trochu času a energie do techník, vďaka ktorým sú chudé mäso a zelenina plná vitamínov nielen vynikajúce, ale aj jednoduché na prípravu.
Ak je vaše jedlo na cesty správne dochutené a pripravené je pravdepodobnejšie, že budete jesť rozumné porcie a stále získate energiu potrebnú na to aby ste zostali aktívni celý deň. Tu je niekoľko rád.
Ako variť zdravé jedlá – základné nástroje
Výživné a zároveň nízkokalorické jedlá sa ľahšie pripravujú, ak je vaša kuchyňa vybavená niekoľkými základnými nástrojmi. Ak ich doma nenájdete, majte ich na pamäti a počas sviatkov si ich pridajte do svojho darčekového zoznamu.
Nelepivé panvice
Jedným z najlepších tipov na chudnutie je príprava receptov s nepriľnavými panvicami. Veľká časť tuku použitého pri príprave jedál slúži na zabránenie prilepeniu počas procesu varenia. Použitím nepriľnavých panvíc môžete pridať malé množstvo olivového oleja alebo iného zdravého tuku, aby ste doplnili chuť jedla, ale vylúčite tým zbytočný tuk.
Nepriľnavé zapekacie panvice, grilovacie panvice a hrnce tiež uľahčujú a urýchľujú čistenie. Ak ušetríte čas v kuchyni, bude pravdepodobnejšie, že budete pokračovať vo zvyku zdravého varenia.
Kuchynská váha
Digitálna kuchynská váha je skvelý spôsob, ako merať veľkosť porcií a prísady. Počas procesu varenia môžete znížiť množstvo kalórií a tukov pomocou presných dávok jednotlivých ingrediencií. Meranie pomocou pohárov a lyžičiek ponecháva priestor pre chyby. Digitálna váha vám však pomôže presne zmerať vaše prísady.
Lacná kuchynská váha vám tiež pomôže určiť veľkosť porcie po príprave jedla. Systémy na sledovanie jedál sú najpresnejšie, ak poskytnete presné množstvo jedla, ktoré ste zjedli.
Vďaka kuchynskej váhe je správne meranie jednoduché a ľahké.
Krabičky na jedlo
Jedným z najdôležitejších tipov na chudnutie je kontrola veľkosti porcie. Mnoho kuchárov pripraví veľký recept, potom jedlo uloží do hrnca, v ktorom bolo pripravené. Aj keď to z krátkodobého hľadiska čas ušetrí, môže to znamenať že jedla zjete viac ako potrebujete. Keď máte hlad, je podvedome si ľahko naložíte príliš veľa, najmä ak naberáte z obrovskej nádoby s jedlom.
Nech vám dobrý pocit zo zdravého varenia vydrží počas celého týždňa, rozdeľte veľký hrniec s jedlom na rozumné porcie úhľadne zabalené v jednorazových nádobách. K jedlám, ktoré si pripravíte budete mať ľahký prístup najmä keď sa ponáhľate a sú pre vás oveľa zdravšie. Je tiež pravdepodobné, že budú mať menej kalórií a menej sodíka ako hotové či mrazené kupované jedlá.
Dobrý mixér
Nákup dobrého mixéra je rozumná investícia. Mixér vám samozrejme pomôže vyšľahať ranné smoothie, ale existuje oveľa viac jedál s ktorými vám môže pomôcť. Napríklad krémové polievky sú s týmto pomocníkom hračkou. Jednoducho do nádoby dajte svoju obľúbenú dusenú zeleninu, pridajte k nej kurací alebo zeleninový vývar (prípadne aj malé množstvo oleja) a stlačte tlačidlo. Počas niekoľkých minút máte krémovú, lahodnú a sýtu polievku, ktorú môžete naliať do jednotlivých porcií a počas týždňa si odložiť na obed. Pokročilé mixéry vám tiež umožňujú pripraviť mrazené dezerty bohaté na bielkoviny, dipy bez prísad alebo konzervačných látok a širokú škálu ďalších zdravých receptov.
Remoska
Niekedy nemáte energiu (alebo čas) na predhrievanie rúry na rodinnú večeru. Alebo možno nie ste celkom odhodlaní pripraviť veľké jedlo a očistiť množstvo zeleniny a zemiakov. Priestorovo úsporná Remoska umožňuje rýchle pečenie a presné varenie. A najlepšia správa je, že pre jednu štvorčlennú rodinu si môžete pripraviť kompletné jedlo v jednej remoske. Grilujte alebo ich pripravujte dokonale dohneda alebo chrumkavo s použitím malého alebo žiadneho tuku. Je to super jednoduché a super rýchle.

Varte zdravé jedlá vo veľkom
Varenie na viac dní dopredu šetrí čas. Skladovanie potravín vo veľkých nádobách však často môže viesť k prejedaniu. Ak ste hladní a z veľkého hrnca si naberiete porciu polievky, ľahko si vezmete viac ako by ste mali.
Tomuto scenáru sa vyhnete tak, že po dokončení varenia jedlo hneď rozdelíte na jednotlivé porcie. Napríklad si uvarte hrniec zdravej krémovej polievky spolu s dávkou restovanej zeleniny a nízkotučnou pečenou pochúťkou. Rozdeľte každý recept tak, aby bola každá porcia prehľadne zabalená a uložená spoločne v chladničke. V prípade potreby si vezmete iba potrebné balíčky. Je to jednoduché, pohodlné a rýchle.