Káva je jednoznačne jedným z najobľúbenejších nápojov na svete. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov a prospešných živín sa zdá byť aj celkom zdravá. Štúdie ukazujú, že konzumenti kávy majú oveľa nižšie riziko viacerých závažných ochorení.

Tu je 13 hlavných zdravotných prínosov kávy:

1.    Môže zlepšiť hladinu energie a reakčný čas

Káva môže ľuďom pomôcť znížiť pocit únavy a zvýšiť hladinu energie. Je to preto, že obsahuje stimulant nazývaný kofeín – najčastejšie konzumovanú psychoaktívnu látku na svete. Po vypití kávy sa kofeín vstrebáva do krvného obehu. Odtiaľ putuje do mozgu. V mozgu kofeín blokuje inhibičný neurotransmiter adenozín. Keď sa tak stane, zvýši sa množstvo iných neurotransmiterov, ako je noradrenalín a dopamín, čo vedie k zvýšenému vypaľovaniu neurónov.

Mnohé kontrolované štúdie na ľuďoch ukazujú, že káva zlepšuje rôzne aspekty mozgových funkcií – vrátane pamäte, nálady, bdelosti, hladiny energie, reakčného času a všeobecných mentálnych funkcií.

2. Môže vám pomôcť pri spaľovaní tukov

Kofeín sa nachádza takmer v každom komerčnom doplnku na spaľovanie tukov – a to z dobrého dôvodu. Je to jedna z mála prírodných látok, ktoré preukázateľne napomáhajú spaľovaniu tukov. Viaceré štúdie ukazujú, že kofeín dokáže zvýšiť rýchlosť metabolizmu o 3 až 11 %. Iné štúdie naznačujú, že kofeín môže zvýšiť spaľovanie tukov až o 10 % u obéznych jedincov a o 29 % u štíhlych ľudí. Je však možné, že tieto účinky sa u dlhodobých konzumentov kávy znižujú.

3. Môže výrazne zlepšiť fyzickú výkonnosť

Kofeín stimuluje váš nervový systém a signalizuje tukovým bunkám, aby odbúravali telesný tuk. Zároveň však zvyšuje hladinu adrenalínu (epinefrínu) v krvi. Ide o hormón boja alebo úteku, ktorý pripravuje vaše telo na intenzívnu fyzickú námahu. Kofeín rozkladá telesný tuk, čím sa voľné mastné kyseliny stávajú dostupnými ako palivo. Vzhľadom na tieto účinky nie je prekvapujúce, že kofeín môže zlepšiť fyzický výkon v priemere o 11 až 12 %. Preto má zmysel dať si šálku silnej kávy približne pol hodiny pred tým, ako sa vydáte do posilňovne.

4. Obsahuje hlavné živiny

Mnohé živiny obsiahnuté v kávových zrnách sa dostávajú do hotovej uvarenej kávy.

Jedna šálka kávy obsahuje:

  • riboflavín (vitamín B2): 11 % referenčného denného príjmu (RDI)
  • kyselinu pantoténovú (vitamín B5): 6 % RDI
  • mangán a draslík: 3 % RDI
  • horčík a niacín (vitamín B3): 2 % RDI

Hoci sa to nemusí zdať ako veľké množstvo, väčšina ľudí si denne dopraje niekoľko šálok, čím sa tieto množstvá rýchlo zvýšia.

5. Môže znížiť riziko cukrovky 2. typu

Cukrovka 2. typu je závažný zdravotný problém, ktorý v súčasnosti postihuje milióny ľudí na celom svete. Charakterizuje ju zvýšená hladina cukru v krvi spôsobená inzulínovou rezistenciou alebo zníženou schopnosťou vylučovať inzulín. Z nejakého dôvodu majú konzumenti kávy výrazne nižšie riziko vzniku cukrovky 2. typu.

Štúdie pozorujú, že ľudia, ktorí pijú najviac kávy, majú o 23-50 % nižšie riziko vzniku tohto ochorenia. Jedna štúdia preukázala zníženie až o 67 %.

Podľa rozsiahleho prehľadu 18 štúdií na celkovom počte 457 922 ľudí bola každá denná šálka kávy spojená so znížením rizika vzniku cukrovky 2. typu o 7 %.

6. Môže vás chrániť pred Alzheimerovou chorobou a demenciou

Alzheimerova choroba je najčastejšie neurodegeneratívne ochorenie a hlavná príčina demencie na celom svete. Toto ochorenie zvyčajne postihuje ľudí starších ako 65 rokov a nie je známy žiadny liek. Existuje však niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste predišli vzniku tohto ochorenia. Patria sem obvyklé podozrenia, ako je zdravé stravovanie a cvičenie, ale neuveriteľne účinné môže byť aj pitie kávy. Viaceré štúdie ukazujú, že u ľudí, ktorí pijú kávu, je riziko Alzheimerovej choroby až o 65 % nižšie.

7. Môže znížiť riziko Parkinsonovej choroby

Parkinsonova choroba je druhým najčastejším neurodegeneratívnym ochorením hneď po Alzheimerovej chorobe. Je spôsobená odumieraním neurónov generujúcich dopamín v mozgu. Podobne ako v prípade Alzheimerovej choroby, ani v tomto prípade nie je známy žiadny liek, preto je oveľa dôležitejšie zamerať sa na prevenciu. Štúdie ukazujú, že konzumenti kávy majú oveľa nižšie riziko Parkinsonovej choroby, pričom riziko sa znižuje o 32 až 60 %. V tomto prípade sa zdá, že samotný kofeín je prospešný, pretože ľudia, ktorí pijú kávu bez kofeínu, nemajú nižšie riziko Parkinsonovej choroby.

8. Môže chrániť vašu pečeň

Vaša pečeň je úžasný orgán, ktorý plní stovky dôležitých funkcií. Niekoľko bežných ochorení postihuje predovšetkým pečeň, vrátane hepatitídy, tukového ochorenia pečene a mnohých ďalších. Mnohé z týchto ochorení môžu viesť k cirhóze, pri ktorej je vaša pečeň z veľkej časti nahradená zjazveným tkanivom. Zaujímavé je, že káva môže chrániť pred cirhózou – ľudia, ktorí vypijú 4 a viac šálok denne, majú až o 80 % nižšie riziko.

šálka kávy

9. Dokáže bojovať proti depresii

Depresia je závažná duševná porucha, ktorá spôsobuje výrazne zníženú kvalitu života. Je veľmi častá, keďže v súčasnosti spĺňa kritériá klinickej depresie približne 4,1 % populácie v USA. V harvardskej štúdii uverejnenej v roku 2011 mali ženy, ktoré denne vypili 4 alebo viac šálok kávy, o 20 % nižšie riziko, že budú trpieť depresiou.

Ďalšia štúdia na 208 424 osobách zistila, že u tých, ktorí pili 4 a viac šálok denne, bola o 53 % nižšia pravdepodobnosť samovraždy.

10. Môže znížiť riziko niektorých druhov rakoviny

Rakovina je jednou z hlavných príčin úmrtí na svete. Je charakterizovaná nekontrolovaným rastom buniek vo vašom tele. Zdá sa, že káva chráni pred dvoma typmi rakoviny: rakovinou pečene a rakovinou hrubého čreva. Rakovina pečene je treťou najčastejšou príčinou úmrtí na rakovinu na svete, zatiaľ čo rakovina hrubého čreva je na štvrtom mieste.

Štúdie ukazujú, že konzumenti kávy majú až o 40 % nižšie riziko vzniku rakoviny pečene.

Podobne sa v jednej štúdii na 489 706 ľuďoch zistilo, že tí, ktorí denne vypijú 4 – 5 šálok kávy, majú o 15 % nižšie riziko rakoviny hrubého čreva a konečníka.

11. Nespôsobuje ochorenia srdca a môže znižovať riziko mozgovej mŕtvice

Často sa tvrdí, že kofeín môže zvyšovať krvný tlak. Je to pravda, ale pri zvýšení len o 3 – 4 mm/Hg je tento účinok malý a zvyčajne sa rozptýli, ak pijete kávu pravidelne. U niektorých ľudí však môže pretrvávať, preto na to myslite, ak máte zvýšený krvný tlak. 

Ako už bolo povedané, štúdie nepotvrdzujú domnienku, že by káva mohla zvyšovať riziko srdcových ochorení. Naopak, existujú dôkazy, že ženy ktoré pijú kávu, majú riziko znížené.

12. Môže vám pomôcť žiť dlhšie

Vzhľadom na to, že u konzumentov kávy je menšia pravdepodobnosť, že dostanú mnohé choroby, je logické, že káva by vám mohla pomôcť žiť dlhšie. Viaceré pozorovacie štúdie naznačujú, že konzumenti kávy majú nižšie riziko predčasného úmrtia.

V dvoch veľmi rozsiahlych štúdiách bolo pitie kávy spojené s o 20 % nižším rizikom úmrtia u mužov a o 26 % nižším rizikom úmrtia u žien vo veku 18-24 rokov.

Tento účinok sa zdá byť obzvlášť silný u ľudí s cukrovkou 2. typu. V jednej 20-ročnej štúdii mali osoby s cukrovkou, ktoré pili kávu, o 30 % nižšie riziko úmrtia.

13. Najväčší zdroj antioxidantov v západnej strave

Pre ľudí, ktorí sa stravujú štandardným západným spôsobom, môže byť káva jedným z najzdravších aspektov ich stravy. Je to preto, že káva má pomerne vysoký obsah antioxidantov. Štúdie ukazujú, že mnohí ľudia získavajú z kávy viac antioxidantov ako z ovocia a zeleniny dohromady. V skutočnosti môže byť káva jedným z najzdravších nápojov na svete.

Káva je celosvetovo veľmi obľúbený nápoj, ktorý sa môže pochváliť mnohými pôsobivými zdravotnými účinkami.

Denná šálka kávy vám nielenže pomôže cítiť sa energickejší, spaľovať tuky a zlepšiť fyzickú výkonnosť, ale môže tiež znížiť riziko viacerých ochorení, ako je cukrovka 2. typu, rakovina a Alzheimerova a Parkinsonova choroba.

Ak vám káva chutí a tolerujete jej obsah kofeínu, neváhajte si počas dňa naliať šálku či dve.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu